Wat is SEO en wat zijn de voordelen van SEO

Wat is
SEO en
wat zijn de
voordelen
van SEO

Velen hebben wel eens gehoord van SEO, maar weten niet precies hoe het werkt en wat nou eigenlijk de voordelen zijn. SEO staat voor search engine optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. Het is de verzamelnaam van alle activiteiten die je uitvoert om gerichte bezoekers via een zoekmachine naar je website te laten komen.

De voordelen van SEO

In totaal heeft Google meer dan 200 ranking-factoren die van invloed zijn op de positie van een website op een zoekwoord. Hoewel dit er een hele hoop zijn, hoef je niet op elke factor je focus te leggen en zijn er aantal factoren die van groter belang zijn dan de ander. De drie belangrijkste onderdelen waarop je jezelf moet focussen om hoog te scoren in Google zijn:

  • Content
  • Techniek
  • Autoriteit

Content
In de SEO-wereld gaat ook wel het gezegde ‘content is king’ rond. Hoe meer content jouw website bevat, hoe beter Google kan begrijpen waar jouw website over gaat. Ook voor lezer is goede content een must. De lezer moet je namelijk zien als een expert in jouw vakgebied die weet waar hij/zij over praat. Daarnaast weet Google steeds beter goede content van slechte content te onderscheiden, waardoor het steeds belangrijker is om goede content te schrijven.

Techniek
Zoekmachines als Google gebruiken robots die je site bekijken. Hoewel je een website niet moet maken voor deze robots maar voor een klant, moet je er wel voor zorgen dat deze robots gemakkelijk heel je website kunnen onderzoeken. Door je website technisch te optimaliseren zorg je ervoor dat deze robots gemakkelijk heel je website kunnen bekijken. Denk hierbij aan het maken van een sitemap en het aanmaken van een juiste site structuur.

Autoriteit
Ook autoriteit is een belangrijke factor voor Google om je site beter op de kaart te zetten. Autoriteit kan je onder andere opbouwen door off-site SEO zoals linkbuilding, maar ook door on-page factoren goed toe te passen. Als Google ziet dat jij de mensen die op je site terecht komen waardevolle informatie biedt waar ze naar op zoek naar waren, groeit je autoriteit automatisch mee.

De voordelen van SEO

Het gebruik van SEO voor je website kan zorgen voor een flink aantal voordelen voor jouw website. Hieronder een aantal voordelen die SEO met zich meebrengen:

Geen budgetlimiet
Als je gaat adverteren (bijvoorbeeld via adwords), ben je altijd gebonden aan een bepaald budget dat je maximaal uit wilt geven. Als je dat budget hebt bereikt, betekent het dat er niet meer geadverteerd wordt en dat je klanten mist. Bij SEO ben je hier niet aan gebonden. Als jij op positie een staat op een zoekwoord in Google, blijf je dat ook staan en is het niet zoals bij adwords dat je klanten kan missen. Je zorgt ervoor dat je te allen tijde zichtbaar bent voor je doelgroep.

Het is meetbaar
Een ander groot voordeel van SEO is dat het precies meetbaar is. Je kan precies zien hoeveel traffic je binnenkrijgt, op welke pagina’s je de meeste traffic binnenkomt en wat je posities zijn op de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Je kan het zelf uitvoeren
Iedereen kan SEO. Hoewel online marketingbureaus natuurlijk veel meer middelen tot hun beschikking hebben, is SEO iets wat je zelf uit kan voeren. Met een goede strategie kan je zelfs tegen de beste opboksen. Het nadeel is hier echter wel van dat je veel tijd en energie zal moeten gaan investeren in het uitvoeren van je SEO-werkzaamheden.

Je haalt meer bezoekers binnen
Met adverteren richt je jezelf per advertentie op een zoekwoord. Het voordeel van SEO is dat je met elke tekst die je schrijft je richt op een groter zoekwoord, maar hierin ook veel zoekwoorden kunt stoppen die gerelateerd zijn aan dat ene zoekwoord maar waar minder op gezocht wordt. Zo sla je meerdere vliegen in één klap, en genereer je meer bezoekers naar je website.

Het is beter voor de lange termijn
Waar je met adwords vandaag adverteert direct resultaat hebt, heb je dat met SEO niet. SEO duurt langer, maar je weet ook dat als je eenmaal in de top 10 staat, je er niet zomaar uit vliegt. Je hebt misschien niet direct resultaat, maar als je eenmaal resultaat hebt door middel van SEO, hou je dit resultaat ook voor de langere termijn vast.

Het wekt vertrouwen
Het is niet voor niets dat de meeste mensen nog altijd op de organische resultaten klikken. Organische resultaten komen nou eenmaal veel betrouwbaarder over dan advertenties. Zeker in branches (zoals slotenmakers) waar veel onbetrouwbare zaken hebben gespeeld, wordt direct op het organische resultaat geklikt in plaats van de advertentie. Kortom, organische resultaten worden eerder vertrouwd als de advertenties.

Hoe gaan wij te werk?

Bij Rubix zorgen wij allereerst altijd dat de wensen en behoeftes in kaart worden gebracht. Wil je bijvoorbeeld alleen lokaal beter gevonden worden is lokale SEO een goed optie. Of wil je een website migratie uit laten voeren, dan zorgen we dat wij ons daarop voor gaan bereiden.

Nadat de wensen en behoefte in kaart zijn gaan we beginnen met een zoekwoordenonderzoek. Middels een zoekwoorden onderzoek komen wij te weten op welke zoekwoorden in jouw branche gezocht wordt en hoe vaak er naar gezocht wordt. Dit doen we o.a. door een SEO-concurrentieanalyse uit voeren; hierdoor leren wij precies waar jouw concurrenten op scoren en welke zoekwoorden haalbaar zijn om op te scoren.

Als de zoekwoorden eenmaal bekend zijn zorgen we ervoor dat de on-page SEO van de website op orde is. Dit betekent dat we de website nalopen en zorgen dat de SEO-techniek van de website op orde is en je website geoptimaliseerd wordt voor zoekwoorden waar jij op wilt scoren. Ook zorgen we hierbij o.a. voor de juiste sitestructuur en dat de content op de juiste pagina’s komt te staan.

Als de on-page SEO eenmaal goed is gaan we naar off-page SEO kijken. Middels linkbuilding zorgen we ervoor dat er genoeg links van relevante websites naar je toe verwijzen zodat je autoriteit op het web wordt verhoogd. Dit alles zorgt er vervolgens voor dat jouw website op de juiste zoekwoorden gaat scoren!

Je SEO laten uitbesteden? Neem dan hier contact op.

Gerelateerde projecten

Interesse?

Wil je gebruik maken van onze internet marketing en webdesign dienstverlening? Dan horen wij dat graag van u. Je kunt altijd contact
met ons opnemen en dan bespreken wij onze mogelijkheden graag met jou!

    Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid